Bimun vlakNekega oblačnega aprilskega jutra se nas je na ljubljanskem Kolodvoru zbralo 5 nadebudnih mladih politikov in se podalo na 9-urno vožnjo z vlakom proti Budimpešti – prizorišču BIMUN-a 2012. Budapest International Model United Nations je simulacija delovanja Združenih Narodov, pri kateri smo sodelovali dijaki in študenti s vsega sveta, z naše šole jaz, Matej, Martin, Dejan in Nina.

Predstavili smo se kot delegati različnih držav, starejši in izkušenejši so bili predsedujoči v naših odborih, domači dijaki pa so pomagali kot novinarji, fotografi in osebje. Ker MUN med udeleženci spodbuja mednacionalno razumevanje in empatijo, nihče ne zastopa lastne države, temveč smo se dijaki naše šole predstavili kot delegacija Japonske v štirih različnih komitejih – naravovarstveni program, krizni odbor, ekonomsko socialni odbor in odbor za razoroževanje in mednarodno varnost.


Bimun hranaFormalna govorica in protokol sta nam kmalu prišla v navado, začela sem celo razmišljati v angleščini in fantje so postali pravi gospodje v oblekah in kravati. Naši novi prijatelji imajo več smešnih naglasov, kot si jih lahko zamislite in naučili smo se nekaj madžarščine, ruščine in kitajščine. Obdelali smo več tem, od reševanja desertifikacije v srednji Aziji do finančne krize v Evropi, napovedanih je bilo nekaj vojn in Greenpeace je zagrozil, da bo razstrelil reaktorje Fukušime, v kolikor jih Japonci ponovno zaženemo. Poleg tega smo imeli priložnost ogleda prelepega mesta Budimpešte s njihovim prelepim parlamentom, gradom in drugimi znamenitostmi ter uživali v začinjeni madžarski hrani z mnogo paprike.

Odšli smo s nasmehom na obrazu, sedaj pa se že začenjajo priprave na Bimun skupinskaMUNOG v Nemčiji, ki se bo odvijal v oktobru. V kolikor imaš nekaj politične in pustolovske žilice in se ne bojiš pogovora v angleščini, si vabljen, da se pri našem mentorju, Nejcu Grošlju, zglasiš tudi ti!


Lena LapajneVeč slik iz BIMUN-a…

Dostopnost