astronomski

V petek, 16. marca 2012, smo z astronomskim krožkom, ki poteka na naši šoli pod vodstvom Jana Valesa , obiskali Observatorij Črni Vrh. Med kratko predstavitvijo smo izvedeli, da ima observatorij tri teleskope in da je eden izmed njih največji tovrstni teleskop v Sloveniji. Vsi teleskopi so priključeni na računalnik, preko katerega jih lahko dežurni astronomi tudi usmerjajo. Ko se je začelo mračiti, smo bili presenečeni nad premično streho…

, ki se je odprla nad našimi glavami, in v pričakovanju, da se bomo lahko ozrli v nebo. Zunaj smo sestavili teleskop in začeli opazovati. Ogledali smo si tri planete, ki so v tem času na nebu najbolje vidni: Venero, Jupiter s svojimi sateliti, na katerem so se videle tudi proge in Mars. Pogledali smo si tudi meglico, kopico zvezd, imenovano Plejade, ozvezdje Oriona in Kasiopeje.

 

Naš večer se je bližal koncu. Še zadnjikrat smo pomežiknili zvezdam in se polni astronomskega duha napotili domov. Vsi že nestrpno čakamo naslednje večerno druženje.

 

Astronomski krožek bo sodeloval tudi na Eko dnevih v organizaciji KS Idrija. Pripravili bomo predstavitev o svetlobnem onesnaženju, ki v današnjih časih postaja vedno bolj pereč problem.

 

Vabimo vas na Mestni trg v Idriji 12. aprila ob 20.30, kjer bodo na voljo tudi teleskopi, s katerimi boste pobližje pogledali v nebo.

 

Janja Tušar, 3.a

Dostopnost