Skoči na glavno vsebino

VIII. Kulturni maraton, 31. januar 2020

Letos se je v okviru projekta SKUM večino ustvarjalnih delavnic odvilo v dopoldanskem času.  Prvi letniki so s slikarko Andreo Volk slikali z zemljo, druga skupina je pod mentorstvom kiparke Tamare Bregar izdelovala spominske portrete v glini. Dijaki prvih letnikov so dopoldan zaokrožili s pogovorom  s pisateljico Cvetko Sokolov o romanu V napačni zgodbi, ki smo ga v sodelovanju z Mestno knjižnico Idrija izvedli znotraj vseslovenskega projekta Rastem s knjigo. Drugošolci so se v okviru učnega načrta geografije posvetili Afriki, tako da so tri dijakinje pripravile pogovor z različnimi poznavalkami te oddaljene celine. Na žalost je ena od njih (Maja Štamol) zbolela, zato sta se nam pridružili le pisateljica Sonja Porle ter humanitarka Irma Šinkovec.

Dijaki tretjih letnikov so sodelovali v plesno-gledališki delavnici z dramaturginjo Ano Duša in v glasbeni delavnici s skladateljico Bojano Šaljić Podešva.  Medtem ko so dijaki 4. letnikov prisostvovali delavnici na temo maturitetnega sklopa dr. Katje Mihurko Poniž, Cankar in ženske v njegovi literaturi.

Tudi na strojni šoli so se odvijale številne delavnice:  za 1. t razred  pRobot (Jan Mrak) 2. t je spoznavala Tehnike kreiranja idej z Danijelo Brložnik, v 3. t so se v delavnici sprehodili  Od ideje do podjetja, 2. m je z Andrejem Kavčičem spoznala  CNC  tehnologijo in 4. t  3 D tehnologijo z Juretom Drevom.

V popoldanskem delu so tekli naslednji dogodki:  pogovor  O umetniški izkušnji z dijaki in mentorji, ki ga je vodila Ana Duša.

Sledile so delavnice: Strategije sestavljanja Rubikove kocke (Jan Mrak), Kulinarična delavnica Klavdija Piriha, Izdelava čipke iz kovine Andreja Kavčiča, Od rojstva do smrti znanstvenega razmišljanja ali zakaj rabimo fiziko v šoli je izpeljal Nejc Davidović, Skrivnosti pomnenja Nik Škrlec, Kako uspešni smo pri prepoznavanju laži je predstavljala Tina Mervic; Skozi abecedo o korejski kulturi mladih pa so sledili Blažki Rupnik in dr. Žigom Zaplotnikom so  Zakaj se dogajajo podnebne spremembe, Žiga Zaplotnik

Ob 17.00  je sledila predstavitev stripa o Scopoliju in ob 18.00 okrogla miza Na ramenih velikana, na kateri so sodelovali: dr. Jože Bavcon, dr. Ali Žerdin, dr. Franci Demšar, dr. Žiga Zaplotnik, dr. Miha Troha, dr. Bojan Hiti, dr. Saša Jereb – pogovor sta vodila Tamara Humar in Tit Gantar, dijaka 4. b razreda.

Ob 20.00 so sledili Ohranjeni spomini II – z gospo Miro Medved in Mavro Sbrizaj ter gospodom Pavletom Pivkom so se pogovarjali  Pia Brelih, Tereza Hladnik, Peter Lazar, Jošt Rovt in Andraž Kosmač.

Dostopnost