Skoči na glavno vsebino

V tednu med 21. in 27. septembrom 2019 so se tri dijakinje in dve profesorici udeležile srečanja v okviru projekta Erasmus + KA2 ROOTS na Islandiji. Namen srečanja, kjer so poleg domačinov sodelovale še skupine iz Španije, Grčije, Švedske je bil spoznavanje naravnih in kulturnih znamenitosti te otoške države,  s ciljem, da se čim več časa preživi aktivno, izven učilnice .

Med dvodnevnim bivanjem v glavnem mestu Reykjavik so spoznali nekaj kulturnih znamenitosti in  dobili vpogled v trajnostno naravnano miselnost Islandcev. Dežela se sicer zadnja leta odpira za turiste in še raje popotnike, saj se zavedajo morebitnih pasti množičnega turizma. Prof. Nataša Graovac opisuje dogajanje sledeče:

Zadnje tri dni smo bolj posvetili proučevanju naravnih značilnosti jugozahodnega dela dežele: vsak dan smo prehodili 10 do 15 kilometrov po tufnih tleh ter s potočki in mnogimi izviri vroče vode prepredenih brezpotjih. Ne čudi, da je geologija na Islandiji zelo v ospredju, saj dežela leži na eni izmed treh t.i. »vročih točk« na svetu, nastala je na prelomu dveh razmikajočih se tektonskih plošč in je prepredena s kar nekaj še precej aktivnimi vulkani, gejzirji (termalni izviri na površju Zemlje, ki bruhajo v zrak vodo in vodno paro in so dobili ime po sicer že 50 let mirujočem Geyzirju v pokrajini Haukadalur) in drugimi pojavi povezanimi s tektonskimi premiki. Termalno energijo tu s pridom izkoriščajo za ogrevanje javnih stavb, vode in tudi pločnikov.

Kljub dežju in vetru, ki sta nas spremljala na poti, je prekrasna narava na nas pustila izjemen vtis.

 

Dostopnost