Skoči na glavno vsebino

Takole nas je nagovorila ravnateljica: Dragi dijaki in dijakinje

V teh čudnih časih, ko so računalniški zasloni naša edina vez, želim pred prihajajočimi  prazniki z vami podeliti nekaj svojih misli!

Včeraj, 23.12., je minilo natanko 30 let od Plebiscita o samostojnosti Slovenije. Na njem smo se slovenski državljani odločali o vprašanju »Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« Plebiscita se je takrat udeležilo 93,2% vseh volilnih upravičencev, in od teh jih je 95% glasovalo za samostojno Slovenijo.

Rezultati so bili razglašeni 26. decembra 1990, zato na ta dan praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. Tega dne je slovenski parlament sprejel odločitev, da naslednje leto, 25. junija 1991, razglasi Slovenijo za svobodno in suvereno državo. To je bil največji dosežek slovenskega naroda, ki je v stoletjih ohranil svoj jezik in kulturo, vendar ni imel svoje države oz. samostojnosti.

Pot do suverenosti je bila dolga. Pripisati jo je potrebno vztrajnosti slovenskega naroda, ki je stoletja sanjal in si koval pot do tistega trenutka, ko je bila politična klima v svetu ugodna za ta korak.

Še danes dobim kurjo polt, ko se spominjam zanosa, ko sem na volišču lahko oddala svoj glas!

Morda se nam danes zdi, da smo ujetniki časa, da smo izgubili cilj, da ne vemo več, kam gremo. Ne pustite se malodušju! Tudi te zdravstvene krize bo kmalu konec. Zame ste vi in vaši učitelji heroji tega časa. Toliko prilagoditev kot ste jih vi morali sprejeti pri svojem delu, jih ni nihče drug. Zato sanjajte naprej! Tega vam nihče ne more in ne sme vzeti. Pred vsemi nami so številni izzivi. Med največjimi sta zagotovo globalno segrevanje in socialna neenakost. Bodite zahtevni do odločevalcev, vaša prihodnost se rojeva danes!! Res je, ne moremo jo napovedati, lahko pa jo s svojimi dejanji oblikujete. Ponovno moramo stopiti skupaj, samo tako bomo kos vsem nalogam, ki so pred nami.

V teh prazničnih dneh vam želim veliko prijaznih nasmehov, toplih objemov in predvsem, da vam prinese prihajajoče leto novo upanje in svetlejšo prihodnost, prihodnost, v kateri boste lahko uresničevali svoje sanje.

Srčno upam, da se kmalu vidimo v šoli. Zelo vas pogrešam. Srečno 2021 in pazite nase!

Dostopnost