Skoči na glavno vsebino

Naši mladi novinarji, ki so skupaj z vrstniki drugih šol pomagali soustvarjati prilogo časopisa Dnevnik Obrazi prihodnosti, so se danes udeležili sprejema pri predsedniku republike Borutu Pahorju. Fotoutrinke je prispeval Miha Tratnik Bajc.

Uradna fotografija sprejema: Nebojša Tejić/STA

Predsednik republike Borut Pahor: “Rad bi vedel, kako si mladi predstavljate prihodnost”

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes gostil pogovor dijakov Dnevnikovega projekta Obrazi prihodnosti s tremi dijaki, ki so “obrazi prihodnosti”. Namen projekta je mlade spodbuditi k razmišljanju o družbi, katere sestavni del so. V projektu je sodelovalo devetnajst slovenskih srednjih šol in eno društvo dijakov, skupaj 151 dijakov, ki so objavili okoli 120 sijajnih razmišljujočih prispevkov o družbi, katere glasniki so.

Uvodoma jih je nagovoril predsednik republike, ki je dejal, da se vprašanju o prihodnosti družbe posveča v okviru projekta Slovenija 2030: »Kljub temu, da se trudimo s projektom združiti slovenske intelektualne moči, ne glede na nazorske in druge poglede, se večkrat vprašam, ali bi morali vanj bolj vključiti mlade. Sprašujem se, ali znate in zmorete mladi drugače, bolje tematizirati prihodnost, saj je navsezadnje tudi bolj vaša kot naša.« Poudaril je, da je mlada generacija ta hip najbolj ambiciozna in zrela, najbolj socializirana z neposredno izkušnjo krize, ki je za nami, in tudi najbolj samozavestna. »Zato me zanima, kako vi razmišljate o prihodnosti? Kako bi vam lahko omogočili, da bi vaša razmišljanja prejela več družbene pozornosti?«, se je predsednik Pahor obrnil na več kot sto dijakov, ki so se udeležili zaključnega srečanja projekta v Predsedniški palači.

Na pogovor je predsednik Pahor povabil tri izjemne dijake, obraze prihodnosti, ki so predstavili svoj pogled na prihodnost mladih.

Miha Hrobat, dijak Gimnazije Franceta Prešerna Kranj, svetovni mladinski prvak v superveleslalomu, osvojil pa je tudi bronasto medaljo v alpski kombinaciji, je dejal, da je za vrhunske rezultate v športu potrebno uživati in biti discipliniran. Želi si, da bi razvoju najmlajših talentov namenili več pozornosti, saj je vložek za treninge včasih prevelik zalogaj za starše. V prihodnosti si želi dosegati vrhunske rezultate v svetovnem pokalu in na olimpijskih igrah.

Maruša Kerenčič, dijakinja Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, Gimnazija in veterinarska šola, dobitnica bronaste medalje na mednarodni naravoslovni olimpijadi v znanju kemije, biologije in fizike, je dejala, da jo že od nekdaj veseli naravoslovje. Pozdravlja možnosti, da se lahko mladi udeležujejo mednarodnih tekmovanj, a bi se bilo potrebno posvetiti tudi ekipnim pripravam, saj bi tako zagotovo dosegali še boljše uspehe. Svojo prihodnost vidi v naravoslovju, po študiju pa želi imeti priložnost delati tisto, kar jo bo veselilo.

Urban Stanič, pianist in dijak četrtega letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in Gimnazije Bežigrad, dobitnik drugega mesta na Evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov v Kölnu, je pogovor odprl z anekdoto, da so mu nekoč dejali, da ni talentiran za klavir. Spodbuda staršev in lastna želja po dokazovanju pa sta ga pripeljali do štirih zaporednih prvih nagrad in prvih mest (2011, 2012, 2013 in 2014) na Mednarodnem tekmovanju pianistov v Povolettu v Italiji ter drugih odmevnih uspehov. V slovenskem šolskem sistemu vidi prednosti, zato bo študij nadaljeval na ljubljanski glasbeni akademiji. »Vsi govorijo, da naj grem v tujino. A so profesorji na ljubljanski glasbeni akademiji na zelo visokem nivoju. Nekoč pa si želim nastopati v Carnegie Hallu,« je pogovor, ki ga je z dijaki vodil Klemen Bunderla, zaključil Urban.

Vir: Sporočilo za javnost Urada predsednika Republike Slovenije

Dostopnost