Skoči na glavno vsebino

Idrijska gledališka skupina, Dramatično društvo Idrija in Mala gledališka šola GJV Idrija, je tudi letos, čeprav v zelo oteženih razmerah in s prekinitvami, pripravila novo uprizoritev z naslovom Ta grd in Ta grda, žalostno komedijo mednarodno priznanega izraelskega avtorja Hanoha Levina, z izvirnim naslovom Jakiš in Pupče, v režiji Ane Kržišnik Blažica. Uprizoritev naj bi premiero doživela decembra v Rudniški dvorani Idrija, vendar je bila zaradi trenutnih razmer namesto uprizoritve v živo izvedena spletna bralna uprizoritev, premiera na odru pa kasneje, ko bo to mogoče.

Spletna bralna uprizoritev (posneta preko aplikacije zoom) je bila  dostopna na youtube kanalu in facebook strani Dramatičnega društva Idrija in Male gledališke šole GJV Idrija od sobote, 5. 12., od 9. ure, do nedelje, 6. 12., do 24. Ure, z brezplačnim ogledom.

V teh prelomnih časih uprizoritev govori o tem, v kar vsi globoko v sebi verjamemo, da kljub vsem zablodam in grdoti, ki nas na prvi pogled obdaja, sta sreča in ljubezen naša neodtujljiva pravica. Zgodba govori o dveh mladih ljudeh, Ta grdem in Ta  grdi, ki sta zrela za poroko, a na žalost nista ne lepa ne bogata – pravzaprav sta grozno grda in revna. Takšna človeka težko najdeta sorodno dušo, toplino in ljubezen, vendar s posredovanjem dvomljivega ženitnega posrednika, za katerega njuni obupani starši porabijo vse svoje življenjske prihranke, jima vendarle uspe. Levinovi liki so včasih grobi, včasih celo kruti in vulgarni, pogosto pa izrazito komični. Vsekakor pa so, tako kot vse človeštvo, vsem svojim pomanjkljivostim navkljub, vredni sprejemanja in ljubezni.

Dostopnost