Skoči na glavno vsebino

V petek, 7. aprila, je na Gimnaziji Jurija Vege v Idriji   potekalo srečanje dijakov Severne Primorske, ki so v letošnjem šolskem letu uspeli izdelati in predstaviti svoje raziskovalne naloge v okviru ZOTKS. Tekmovalci so se tega dne  pomerili v drugem krogu tekmovanja, v katerem so bile izbrane najboljše naloge, ki so se se uvrstile v 1. krog tekmovanja na državnem nivoju, ki bo v mesecu maju v Murski Soboti. Predstavljenih je bilo osem nalog s področja slovenskega jezika, matematike, ekologije, kemije, psihologije in z interdisciplinarnega področja, natančneje sociologija-zgodovina in biologija-računalništvo.

Komisije, ki so naloge ocenjevale, so bile sestavljene večinoma iz vrst naših profesorjev, nekaj pa je bilo tudi zunanjih članov, ki so zaposleni v bližnjih izobraževalnih  oz. kliničnih ustanovah in  na Univerzi v Ljubljani.

V prvi krog so se uvrstile kar tri naloge dijakov gimnazije Nova Gorica, in sicer: naloga s področja psihologije Strah pred zobozdravnikom, avtorice Ane Mervič, naloga Določanje sorbične kisline v vinu s FTIR spektroskopijo, ki jo je izdelal Bojan Slamič, ter ekološka raziskovalna naloga z naslovom Fotokemična razgradnja barvila Reactive Blue 19 v vodnem mediju. Prav tako se je na državno tekmovanje vrstila tudi raziskovalna naloga z interdisciplinarnega področja Ključ za določanje zimskih vejic najpogostejših lesnatih rastlin v Vipavski dolini in Trnovskem gozdu, ki so jo izdelali Tadej Kobal, Maja Krapež in Katarina Novak iz srednje šole Veno Pilon Ajdovščina ter naloga s področja matematike Kombinatorična igra Catalanovih števil, ki sta jo izdelali dijakinji Martina Lokar in Tjaša Valič iz Škofijske gimnazije v Vipavi.

Dostopnost