Skoči na glavno vsebino

Ta veseli (informativni) dan na GJV Idrija

Pravzaprav sta bila dneva dva, petek, 15., in sobota, 16. februarja! Dijaki višjih letnikov gimnazije oz programa strojni tehnik so nabirali informacije o nadaljnjem šolanju na  fakultetah, prvošolci in drugošolci vseh treh smeri na naši šoli pa so se izkazali kot dobri in zanimivi gostitelji.

Tudi letos so za mlade obiskovalce z osnovnih šol, pretežno devetošolce, pridružilo pa se jim je precej osmošolcev, na šoli pripravili predstavitev naravoslovnih, družboslovnih, jezikoslovnih, športnih in umetniških dejavnosti.  Privlačen je bil obisk laboratorija, v katerem so pozornost osnovnošolcev pritegnili  dijaki  v belih zaščitnih haljah in očalih, ki so ustvarjali kemijske, fizikalne ali biološke preizkuse. Zanimiva je bila predstavitev družboslovnih predmetov, posebno igra vlog.  Obiskovalci so pozorno prisluhnili tudi podatkom o kakovostnih  mednarodnih projektih, ki mladim omogočajo stike  z vrstniki v tujini ter srečanje z drugimi kulturami. Posebej zabavno je bilo v učilnici za tuje jezike, kjer je skupina za skeč  Uni tisti tam goste na humoren način zapeljala v svet jezikov, ki se jih lahko učijo na tej šoli. V telovadnici so gostom potrdili »govorice«, da jih, če se vpišejo na našo šolo, čakajo trije privlačni tedni športa, vsak v enem letniku, na katerih jim res ne bo dolgčas.  Morebitni bodoči dijaki programov strojni tehnik in mehatronik operater so si ogledali prostore tudi v drugi stavbi naše šole in prisluhnili učiteljem strokovnih predmetov  ter pri delu opazovali smele in  ustvarjalne dijake.

Na hodniku šole so naši učenci  muzicirali, slikali, pripravljali lepljenke za pouk španščine, nemščine in italijanščine. Trije prvošolci, strastni fotografi, so imeli pripravljen poseben fotografski studio, v katerega so vabili obiskovalce.  Med malico se je vrtel kratek filmček o VII. Kulturnem maratonu, šolski novinarji pa so poskrbeli, da so v roke osnovnošolcev prišli tudi izvodi zadnje tiskane številke šolskega časopisa Cajtng.

 S posebnim optimizmom nas navdaja dejstvo, da je bilo vseh obiskovalcev veliko več kot pretekla leta. Že dolgo se namreč ni zgodilo, da bi morali v  petek popoldne  in v soboto obiskovalce zaradi velikega števila razdeliti  v dve skupini. Prav tako je bilo izredno veliko zanimanja  za smer strojni tehnik;  nekoliko manj pa za program mehatronik operater, kar pa ne preseneča. V Sloveniji se je namreč v zadnjih letih izrazito zmanjšalo zanimanje za poklicne programe, čeprav industrija kaže potrebo po ustreznem strokovnem znanju, ki ga nudijo tovrstne šole.  Vsem dijakom tega programa  je omogočen prehod na višjo raven izobraževanja v nekaterih programih 3 + 2,  pod določenimi pogoji pa se lahko vpisejo v 3. letnik programa strojni tehnik na naši šoli.

.

Upamo, da smo obiskovalcem  na informativnem  dnevu uspeli pokazati, da smo sodobna šola, ki je odprta v lokalno skupnost ter svet in na kateri šteje vsak dijak.  Naši tokratni gostje,  štirinajst- in petnajstletniki z osnovnih šol, so bili sicer dobro razpoloženi, svoja občutja šole ter zadovoljstvo s predstavljenim in videnim pa bodo izrazili na najboljši možni način: z vpisom na našo šolo.

 

Dostopnost