Skoči na glavno vsebino

Dijaški podjetji CampFire in Ladrfar sta se pod mentorstvom Tanje Pirih na tekmovanju za Podjetje leta po regionalnih izborih uvrstili med 26 podjetij, ki so se udeležila nacionalnega tekmovanja. To je potekalo 6. maja 2022 na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani.

Po opravljenih intervjujih je podjetje CampFire osvojilo štiri druga mesta, in sicer v kategorijah:

podjetje leta, najbolj inovativen izdelek, najbolj izviren slovenski izdelek in najboljša podjetniška ideja po izboru mentorjev.

Člana podjetja sta:  Matic Mohorič in Luka Dolenc, dijaka 4. letnika programa strojni tehnik. Ker je bila letošnja tema Zavoda za spodbujanje podjetnosti mladih krožno gospodarstvo, sta dijaka iz dveh odpadnih avtomobilskih platišč izdelala priročen, prenosen in trpežen žar s pokrovom in unikatnim izgledom.

Podjetje Ladrfar pa je po opravljenih intervjujih osvojilo tri tretja mesta, in sicer v kategorijah:

 EIT RAW MATERIALS – krožno gospodarstvo, najboljša podjetniška ideja po izboru mentorjev in najboljša podjetniška ideja po izboru JA alumnov.

V podjetju, katerega člani so: Avdulah Atlagić, Aleks Derlink, Andraž Klemen, Anže Nagode in Žan Podobnik,  dijaki 4. letnika programa strojni tehnik, so reševali problem  prevelikih in težkih samokolnic, ki pri shranjevanju zavzamejo veliko prostora; kot rešitev problema so izdelali zložljivo samokolnico z nosilci za prevoz vrtnega orodja.

Dijaki so tekom šolskega leta spoznali in izkusili vse faze vodenja podjetja, od ustanovitve podjetja s prodajo delnic in razdelitve nalog do same izdelave in trženja. Oblikovali so tudi logotip podjetja in spletno stran. Dodobra so spoznali tudi sami sebe in ugotovili, kako pomembno za dosego skupnih ciljev je sodelovanje v skupini. 

Dostopnost