Skoči na glavno vsebino

V Idriji se pod okriljem Ustvarjalnika skrbi za podjetniški razvoj mladih, saj na Gimnaziji Jurija Vege Idrija vsak teden poteka podjetniških krožek. Ustvarjalnik je peskovnik za razvijanje podjetniških idej pri mladih ali povedano drugače, njihov pospeševalnik. Mlade se preko izkušnje podjetniškega krožka opolnomoči, da bodo znali vzeti svoje življenje v svoje roke in spremenili svoje ideje v resničnost. Mlade se uči po principih unikatne metodologije za učenje podjetnosti, temelječe na konceptu Design Thinking-a, ki prihaja iz univerze Stanford v ZDA. Poleg tega je Ustvarjalnikov program ameriški Unreasonable Institute uvrstil med 11 najboljših družbenokoristnih podjetniških idej na svetu. Ustvarjalnikovi mentorji verjamejo, da je podjetniška izkušnja v tej starosti najboljši način, da mlade naučimo odgovornosti, zanesljivosti, širokoglednosti in samozavesti. Ustvarjalnikovi krožki potekajo enkrat tedensko, od oktobra do maja. Kot že povedano, se preko krožka mladim pomaga na poti od ideje do končnega produkta, ki ga javnosti predstavijo na zaključni konferenci v mesecu juliju.
Mentorici idrijskega podjetniškega krožka, Maša Eržen in Tina Mervic, sta v sredo, 3. februarja, krožkarjem pripravili Ustvarjalnikov izlet v Ljubljano. Tako sta poskrbeli za prenos do sedaj naučene teorije tudi v prakso. Ustvarjalni dan je šest dijakov skupaj z mentoricama začelo v Acceleration Busness City-u. Udeležili so se dogodka v okviru Startup Europe Week in v sodelovanju z ABC pospeševalnikom. ABC pospeševalnik nastaja s podporo BTC, Xlaba in IBM. Namenjen je ekipam, ki imajo že delujoč izdelek in iščejo pomoč za vstop na trg. Pospeševalnik ponuja trimesečne programe z mednarodno mentorsko podporo, razvojnim kapitalom, dostopom do globalne mreže investitorjev in tehnološke infrastrukture. Glavna naloga ABC pospeševalnika pa je, da poveže inovatorje oziroma njihove start-upe z večjimi podjetji. Na dogodku so spoznali zgodbo slovenskega start-upa GoOpti, ki je uspel pridobiti »grow« investicijo za širjenje v regiji. Pot do denarja ni bila lahka, saj so lastniki več let iskali pravega partnerja z denarjem Na dogodku so krožkarji dobili odgovore na vprašanja kot so: Zakaj so tako dolgo iskali pravega investitorja?; Kako so ga na koncu našli? In Kako bodo rasli v naslednjih letih?. Poslušali so tudi podjetniških idej, ki se želijo uveljaviti na trgu.
Po ogledu ABC pospeševalnika so se ustvarjalci odpravili naprej do podjetja Kendu, d.o.o. , ki se ukvarja z razvojem spletnih in mobilnih aplikacij. Vašo idejo pretvorijo v spletno platformo ali aplikacijo. Na sedežu podjetja jih je sprejel Denis Arh, ki je ustanovitelj omenjenega podjetja, hkrati pa tudi mentor enemu izmed ljubljanskih Ustvarjalnikovih krožkov. Predstavil jih je njegovo delo, kako poteka razvoj aplikacij in platform, pogovorili so se o različnih podjetniških idejah in spoznali nekatere aplikacije, ki so jih za slovenski trg oblikovali v njegovem podjetju. Morda vam je sedaj najbolj znana brezplačna mobilna aplikacija Preveri račun, ki potrošnikom omogoča, da preverijo, ali je račun, ki so ga prejeli od ponudnika blaga ali storitve, pravilno izdan.
Po obisku so si mladi ustvarjalci napolnili svoje želodčke in se ponovno napolnjeni z energijo odpravili proti stavbi, v kateri se nahaja sedež Ustvarjalnika. Tam so si ogledali njihove prostore in izvedli tedensko srečanje. Sprejel jih je tudi vodja in ustanovitelj Ustvarjalnika, Matija Goljar, ki je uspešen podjetniški svetovalec, presojevalec poslovnih idej in izvajalec podjetniških krožkov. Z idrijskimi dijaki in mladimi ustvarjalci se je pogovarjal o realizaciji njihovih idej, jih zabaval s poučnimi zgodbicami in jim dal zagona za nadaljnjo ustvarjanje in zbiranje idej.
Mentorici menita, da je izlet pozitivno deloval na celotno ekipo. Zagotovo so se krožkarji med seboj bolj povezali in spoznali, hkrati pa pridobili ogromno novih informacij iz sveta podjetništva. Skupinica se bo še naprej vsak teden srečevala, zbirala in razvijala ideje, zagotovo pa se bodo prav kmalu zopet odpravili na kakšen podjetniški izlet.

Avtorica prispevka: Tina Mervic

Dostopnost