Skoči na glavno vsebino

V telovadnici Osnovne šole Col, je v soboto, 3. junija 2017, potekala prireditev ”S čipko je dan kot iz sanj” ob 20-letnici delovanja oddelkov Čipkarske šole Idrija na Colu in v Podkraju. Bogat kulturni program na živahni prireditvi so sooblikovali predvsem učenci, ki se na Colu danes, ali pa so se v preteklih 20 letih, učijo klekljati pod vodstvom učiteljice Anke Jamšek.  Pridružile so se jim še učenke iz Podkraja, kjer zadnja leta pridobivajo veščino klekljanja pod vodstvom Metke Fortuna. V preteklih letih so v Podkraju klekljanje poučevale Marija Rupnik Hladnik, Anka Jamšek, Maja Svetlik in Aleksandra Pelhan. Glavni dogodek na prireditvi je bila čisto prava modna revija, na kateri so se po modni pisti sprehodili ponosni in nasmejani otroci, ki so si pri pouku klekljanja sklekljali idrijsko čipko, in jo ob pomoči staršev vgradili v oblačilo ali modni dodatek.

Prireditev so dopolnile še tri razstave idrijskih čipk učenk in učencev, ki se učijo klekljati na Colu in v Podkraju. Poleg izdelkov, prikazanih na modni reviji, so bile na ogled še čipke izdelane na obeh oddelkih v tekočem šolskem letu. Na tretji razstavi ”Iz malega raste veliko” pa so svoje čipke razstavile učenke, ki so deset ali več let izpopolnjevale veščino klekljanja idrijske čipke. Svoje izdelke, od prvih čipk, ki so jih sklekljale, do pravih klekljanih mojstrovin, so razstavljale: Ines Čuk, Anja Hladnik, Anja Mikuž, Mojca Škvarč, Karmen Kovšca, Pia Kobal, Patricija Pregelj, Tina Šemrl, Katja Kovšca, Monika Tratnik, Nina Tratnik, Veronika Koren.

Prireditev sta pripravili Čipkarska šola Idrija in Osnovna šola Col. Uspešna izvedba ne bi bila mogoča brez angažiranja staršev sodelujočih učencev ter vseh ostalih, katerih pomoč so organizatorji hvaležno sprejeli.

Dostopnost