Skoči na glavno vsebino

Spopadanje s stresom

KAJ JE DUŠEVNO ZDRAVJE

Duševno zdravje je stanje dobrega počutja, v katerem posameznik uresničuje svoje sposobnosti, učinkovito obvladuje stres v vsakdanjem življenju, svoje delo opravlja produktivno in je sposoben prispevati k skupnosti, v kateri živi.

KRIZE, STRES IN OBREMENITVE SO DEL VSAKDANJEGA ŽIVLJENJA.

Razvojne   naloge so posledica posameznikovega telesnega razvoja, vrednot ter družbenih zahtev v okolju v določenem obdobju posameznikovega življenja, npr. prilaganje na telesne spremembe, čustveno osamosvajanje od družine in drugih odraslih v času mladostništva. Vse te naloge lahko v življenje prinašajo stres in dodatne obremenitve. Razvojne krize so običajne in si v razvoju posameznika sledijo v logičnem zaporedju. Posameznik mora v posamezni krizi doseči posamezne razvojne naloge, kar vodi do uspešne razrešitve krize. Gre za občasno porušeno ravnovesje.

Življenje brez stresa je tako nemogoče, mogoče pa se je naučiti, kako se z njim čim bolje spopadati in kako postati čim bolj osebnostno čvrst, da nas obremenitve in stiske, ne obremenjujejo preveč.

KAJ LAHKO NAREDIMO SAMI ZA VIŠJO OSEBNOSTNO ČVRSTOST?

Tako kot je potrebno vaditi instrument ali kot je potrebno redno trenirati mišice, je tudi veščino spoprijemanja s stresom potrebno krepiti in vaditi.

Sami lahko poskrbimo tudi za:

  • zdrav življenjski slog (gibanje, dovolj spanja, ustrezna prehrana)
  • spoznavanje in vajo tehnik sproščanja (npr. globoko dihanje, čuječnost),
  • sproščanje čustev (pogovor, šport, ustvarjanje, da ne delujemo po principu ekonom lonca)
  • udejstvovanje v prostočasnih aktivnostih (nam dajejo strukturo in nas napolnijo z energijo, da se lažje spoprimemo s tistimi, ki nas obremenjujejo).

Povzeto po posnetku Kako naj si pomagam, ko mi je hudo, pogovor z dr. Špelo Hvalec, spec. Klin. psihologije, dostopnem na: https://www.youtube.com/watch?v=KL_GMNfMFRo

KDAJ PO DODATNO POMOČ?

Če stanje dalj časa porušenega duševnega (psihofizičnega) ravnovesja vztraja dlje časa, če se stres stopnjuje, če si sami ne znamo pomagati in če nas stres ovira pri vsakdanjem življenju, da ne moremo več funkcionirati tako kot prej, potem je čas, da si poiščemo pomoč.

Najprej lahko poiščemo neformalno pomoč:

Poiščemo pa lahko tudi formalno pomoč:

Dostopnost