Skoči na glavno vsebino

 

Čipkarska šola, v okviru Gimnazije Jurija Vege,  je eden glavnih nosilcev aktivnosti v okviru čipkarskega festivala in vsako leto pripravi več odmevnih dogodkov. Letos so oplemenitili dogajanje s sledečim:

”Poglej, kaj znam!” – razstava idrijskih čipk učenk in učencev programa Čipkarske šole Idrija za otroke in mladino.

Letno razstavo idrijskih čipk učenk in učencev programa Čipkarske šole Idrija za otroke in mladino smo nekaj let nazaj naslovili ”Poglej, kaj znam!”, vsako leto, ko razstavo junija postavljamo na novo, pa naslovu dodamo še letnico, s katero označimo generacijo, ki razstavlja svoje izdelke. Resnično je vredno pogledati čipke, ki jih otroci klekljajo v svojem prostem času in ob klekljanju razvijajo svoje ročne in socialne spretnosti ter življenjske vrednote. Izdelke tako imenovanega obveznega dela programa letos razstavljajo učenci iz oddelkov Godovič, Ledine in Podkraj. Izdelki iz izbirnega dela programa pa so iz vseh oddelkov čipkarske šole.

”Domišljija, barva, črta, nitka, čipka” – razstava avtorskih čipk

Na razstavi ”Domišljija, barva, črta, nitka, čipka” so predstavljene posebne  čipke naših učenk, tako otrok kot odraslih. Od prve ideje, črte, skice, kompozicije in vzorca do študije materialov in barv vse do končnega izdelka so nastajala avtorska dela, ki v sebi nosijo razmišljanja, spomine, zgodbe…

Razstavljeni so izdelki otrok, ki so jih v preteklem šolskem letu izdelali za mednarodni natečaj na temo ”Mladost”, ki ga je razpisala mednarodna organizacija za šivano in klekljano čipko OIDFA ob lanskoletnem svetovnem čipkarskem kongresu. Med njimi je tudi čipka ”Gugalnica”, zmagovalna čipka OIDFA natečaja v kategoriji mladi, ki jo je narisala in sklekljala učenka Sara Pregelj na oddelku v Vipavi, pod vodstvom učiteljic Maje Svetlik in Katarine Lampe. Otroci so risali tudi papirce, ki so bili objavljeni v kongresni mapi vzorcev. Tudi njihovi papirci in čipke izdelane po njih, so na ogled na razstavi.

Razstavljena avtorska dela odraslih so izdelale klekljarice eksperimentalne klekljarske skupine. Pri snovanju lastnih papircev in čipk so izhajale iz osnov likovne kompozicije, risale vzorce z upoštevanjem oblikovnih in tehnoloških zakonitosti klekljanja, v izdelavno čipk pa vložile veliko premišljenega študijskega dela, predvidevanja poteka dela ter učinkov barvnih kompozicij in vizualizacijo želenega končnega izdelka. Nekatera njihove dela so letos dosegla mednarodna priznanja, kar pomeni potrditev dobro zasnovanega dela, ki poteka pod vodstvom Maje Svetlik in Stane Frelih, ter naše zunanje sodelavke, likovnice Silve Menard.

Prikaz klekljanja – učenke čipkarske šole programa za otroke in mladino so pred čipkarsko šolo obiskovalcem prikazale kako se kleklja idrijsko čipko.

Delavnica klekljanja za odrasle – udeleženkam delavnic sta bila na voljo dva različno zahtevna vzorca za klekljanje zapestnic. Delavnice se je udeležilo 31 odraslih klekljaric.

Predstavitev novega priročnika za klekljanje Klekljarski drobižki 3, katerega avtorice so vsi zaposleni v Čipkarski šoli Idrija. Dvojezični priročnik, v slovenskem in angleškem jeziku, je bil izdan v samozaložbi.

Prodaja čipk in izdelkov lastne proizvodnje Čipkarske šole Idrija ter pripomočkov in materialov za klekljanje se je izvajala v šolski trgovinici in na stojnicah pred čipkarsko šolo.

Državno tekmovanje iz znanja klekljanja – 31 odraslih tekmovalk, med njimi ena iz Španije, je tekmovalo v izdelovanju čipk v tehniki idrijskega risa ali pa v tehniki risa in polpremeta z vogalom. 168 otrok je tekmovalo v različno zahtevnih tekmovalnih nalogah, prilagojenih starostni stopnji tekmovalcev in sicer: ris z notranjimi in zunanjimi postavki, štručke, idrijski ris, polpremet in ris z vogalom, ozki ris.

Sodelovanje z modnimi kreatorji – oblikovalka čipke in risarka vzorcev za klekljanje je sodelovala s slovenskima modnima kreatorjema Mojco Celin in Borutom Šulinom. Izdelali so 4 modne kreacije, ki so bile predstavljene na modni reviji v Idriji, v okviru prireditev 36. Festivala idrijske čipke.

Dostopnost