Skoči na glavno vsebino

V četrtek 13. 10., smo se v okviru evropskega projekta RurAll odpravili v Italijo, in sicer v Abbadio San Salvatore. Ekskurzije smo se udeležile tudi štiri dijakinje GJV (Živa Šubic, Urša Mihevc, Tinkara Fortuna in Neža Peternel). Po dolgi vožnji smo prispeli v mesto, kjer smo najprej poslušali govor idrijskega podžupana in župana Abbadie. Sledila je predstavitev Geoparka Idrija in Monte Amiate ter okrogla miza na temo glavnih izzivov pri razvoju trajnostnega turizma na podeželju.

Drugi dan smo se namesto v Mining Museum Park dijakinje odpravile v abadijsko srednjo šolo, katero nam je razkazala tamkajšnja profesorica angleščine. Nato smo si vsi skupaj ogledali botanični vrt. Po kosilu smo odšli do termalnih izvirov, Bagni San Filippo. Zaradi odloženega apnenca so tam kamnine (večinoma) bele barve – lepega razgleda nam ni pokvaril izrazit vonj po žveplu. Ogledu Abbazie San Salvatore (cerkve) je zvečer sledil kulturni dogodek, na katerem so se s petjem predstavile Kanomeljske punce.

Zadnji dan so se Idrijčani predstavili s stojnicami, kjer so klekljali, peli in ponujali razne dobrote. Vmes je potekala delavnica, kjer smo v skupinah oblikovali turistične pakete na različne teme. Nazadnje je sledila še poskušina vina in drugih produktov. Po kosilu smo se odpravili nazaj proti domu.

Živa Šubic

Dostopnost