Skoči na glavno vsebino

17-3 cspin activesite-a29dcd417d8ec92b

Na Kemijskem inštitutu v Ljubljani so med počitnicami oblikovali ekipo, ki bo v mesecu juniju 2015 na srečanju v ZDA predstavljala Slovenijo na svetovno znanem tekmovanju iz sintezne biologije, iGEM (International Genetically Engineered Machines) High School Division 2015. Priprave na tekmovanje bodo potekale na Kemijskem inštitutu in sodelujočih inštitucijah, tematika raziskovanja pa bo zajemala nove metabolne poti za sintezo biogoriv oziroma pridobivanja energije.

Jernej Šavli, dijak 3.a letnika GJV Idrija, je bil na prvo srečanje vabljen glede na odličen dosežek v tekmovanju iz znanja kemije,

kjer je dosegel tretje mesto v državi, torej zlato Preglovo priznanje. V nadaljevanju izbora je napisal motivacijsko pismo, izpolnil vprašalnik o skupinskem delu in opravil razgovor s koordinatorji tekmovanja. Čisto na koncu je vsak kandidat moral izdelati še koncept raziskovalne naloge z naslovom Modifikacija E. coli za proizvodnjo butanola iz butanojske kisline. V naštetem je bil Jernej tako prepričljiv, da je bil izbran v ekipo 8 slovenskih dijakov.

Tekmovanje bo potekalo od oktobra do maja. Sprva bodo dijaki poglabljali teoretično znanje s področja sintezne biologije ter razvijali projektno idejo, ki jo bodo v naslednji fazi preverili in na tekmovanju v mesecu juniju tudi predstavil.

Na tej dolgi in naporni tekmovalni poti želimo Jerneju veliko uspeha!

Magdalena Kunc

Dostopnost