Skoči na glavno vsebino

kemijaDijak Gimnazije Jurija Vege Idrija Jernej Šavli je z ekipo, ki so jo med lanskimi počitnicami oblikovali na Kemijskem inštitutu, 23. 9. 2015 odpotoval v ZDA. Tam predstavljajo Slovenijo na svetovno znanem tekmovanju iz sintezne biologije, iGEM (International Genetically Engineered Machines) High School Division 2015.

Priprave na tekmovanje so potekale na Kemijskem inštitutu in sodelujočih inštitucijah, tematika raziskovanja pa je zajemala nove metabolne poti za sintezo biogoriv oziroma pridobivanje energije. Več o samem tekmovanju in delu ekipe si lahko preberete na njihovi spletni strani:http://2015.igem.org/Team:Slovenia_HS/Team.

Pred odhodom je Jernej povedal še:

˝Tekom letošnjega poletja smo člani prve slovenske srednješolske iGEM ekipe preživeli nešteto ur v laboratorijih na Kemijskem inštitutu in Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani. Ker nihče od nas ne živi tam in ker je delo potekalo vsak dan čez cel dan, se je kar nekaj članov ekipe odločilo, da se bodo tja začasno tudi preselili. Pospešeno smo se trudili popeljati  svoj projekt do konca, kar nam je v dobršni meri tudi uspelo. Dokazali smo, da se vsi izbrani geni izražajo, kar je bil pomemben mejnik, prav tako pa smo tudi določili vse optimalne pogoje za rast bakterij v bioreaktorju. Gene smo poslali na sedež iGEMa  in tako postali prva ekipa, ki je delala na proizvodnji butanola in tudi oddala biokocke (gene, shranjene v standardni obliki), kar je eden glavnih ciljev tega tekmovanja.  V septembru smo se osredotočili predvsem na svojo predstavitev projekta pred občinstvom in sodniki ter vzpostavitev spletne strani:, ki jo na tekmovanju ocenijo tudi sodniki in ki lahko prinese ključne točke, potrebne za osvojitev priznanj. V sredo, 23. septembra, smo se tako odpravili v ZDA, kjer bomo svoj projekt predstavili tudi širši publiki, in upamo na čim boljši uspeh.˝

Jerneju in celotni ekipi želimo uspešno predstavitev projekta.

Dostopnost