Skoči na glavno vsebino

Potek V. kulturnega maratona na Gimnaziji Jurija Vege Idrija v petek 27. 1. 2017

 

14.45 – Odprtje V. Kulturnega maratona in likovne razstave Pike Terpin

Celopopoldanske delavnice (15.00-19.00)

 • Kulinarična, Klavdij Pirih
 • Gledališka in filmska maska, Tina Prpar
 • Gledališka improvizacija, Irena Kovačević, začetek 15.30
 • Kvačkanje s starimi majicami, Sanja Rejc
 • Emett terapija (zdravje), Milanko Šušković
 • Likovna, poslikava kletnih prostorov, Irma Gnezda
 • Izdelava virtualnega sprehoda skozi poklicno šolo, Nejc Grošelj

Zgodnjepopoldanske delavnice in predavanja (15.00-17.00)

 • Polimeri, Visoka šola za tehnologijo polimerov
 • Uporaba matematike in računalništva v realnih problemih v znanosti in industriji, Miha Troha
 • Vplivi cestnega prometa na obremenjevanje ozračja in ogljični odtis, Fakulteta Maribor
 • Življenjski krog odpadka: iz odpadka v nov izdelek, Slopak – začetek ob 16.00
 • Raziskovalne naloge, predstavljene na YRoNS-u v Dubaju
 • Novi Krasni novi svet, dr. Dušan Rutar
 • Izza filmske kamere, Matjaž Mrak, ZFS
 • Prenova »delavnic« v Kulturni center Barčič, Neža Lazar, Matevž Straus, Maša Eržen

Delavnice za predšolske otroke – 16.00-18.00

 • Gibalnica, Jerneja Tratnik – 16.00-17.00
 • Žongliranje, Nejc Pustovrh – 16.00-17.00
 • Jezik(alnica)slovna delavnica, dijaki GJV 17.00-18.00
 • Ples, Neža Pavšič, Maruša Pajer, 17.00-18.00

Poznopopoldanske delavnice, 17.00-19.00

 • Medkulturno povezovanje, Voluntariat, Maja Pišljar
 • Švedščina za začetnike in nadaljevalce: Jaka Čibej
 • Jan Peternelj: Epski junak na filmskem platnu
 • Jam session, Miro Božič
 • Javno nastopanje in tehnike petja, Žiga Lakner
 • Delavnica zvoka, dr. Alojz Demšar
 • Fotografska, Robert Zabukovec (slikanje pri jašku Sv. Frančiške)
 • Pogovor s pisateljem in kresnikovim nagrajencem Mihom Mazzinijem – 17.30
 • 19.00-20.00 Predstavitev delavnic in pokušina kulinarične delavnice
 • 20.00 Ogled filma Pr᷾Hostar in pogovor z Dejanom Krupićem

Opis delavnic:

Naslov delavnice je tokrat Gledališka improvizacija. Sicer se bomo posvetili podobnim vsebinam kot na prejšnjih dveh, ampak z namenom sposobnosti improvizacije.

Kratek opis:

Delavnica bo sestavljena iz treh sklopov:
1. Sproščanje telesa in uma
2. Spontanega fizičnega odziva na miselne ukaze
3. Verbalna in fizična improvizacija

Vodi Irena Kovačević

Delavnica kvačkanja z recikliranim tekstilom

Na delavnici se bomo naučili iz odsluženih bombažnih majic izdelati dolgo debelejšo nit, ki je nato primerna za izdelavo novih uporabnih predmetov (preprog, kap, torbic …). Te bomo izdelali s preprosto tehniko kvačkanja z velikimi kvačkami ali s prepletanjem zgolj z rokami. Če bo volje in aktivnih dovolj, se bomo zagnali v izdelovanje kvačkanih blazin za mrzle šolske hodnike.

Za ustvarjalno prepletanje niti potrebujemo le dobro voljo in malo domišljije.

Delavnica je ekološkega in trajnostnega značaja, saj spodbuja razmišljanje o kreativni in novi uporabi stvari in materialov, ki bi jih sicer zavrgli. Mlade in stare vabi k razmišljanju o okolju in vplivu, ki ga ima nanj človek.

Tehnične podrobnosti:
Za udeležbo na delavnici predznanje ni potrebno.
Udeleženci lahko s seboj prinesejo bombažne majice s kratkimi rokavi (če je mogoče take brez stranskih šivov), ves material pa bo na voljo tudi na delavnici.

Sanja Rejc

Zdi se, da medkulturnost danes postaja čarobna beseda in ideja, na kateri gradimo upanje za boljšo prihodnost. Besedo medkulturnost srečamo povsod, uporabljena je v politiki, sociali, mednarodnih odnosih in v umetnosti, le redko pa je tudi razložena. Sliši se pametno, je pa precej neoprijemljiva. Med drugim morda tudi zato, ker že sam pojem kulture ni le enoznačen ali preprost. Tekom delavnice se bomo na kratko dotaknili zgodovine besede ”kultura” ter dojemanje le-te, večji del pa bomo posvetili temi medkulturnega dialoga in sobivanja. Skozi aktivnosti bomo zajeli množico različnih pojavnosti, o katerih moramo razmisliti in jih domisliti za ustvarjanje konstruktivnega medkulturnega dialoga.
Voluntariat, Maja Pišljar

Opis delavnice

Delavnico vodi dr. Alojz Demšar

Na predavanju si bomo pogledali herojski cikel, kateremu sledijo junaki v epskih pesnitvah. Te junake bomo nato primerjali z junaki, ki jih srečujemo v sodobnih filmih.
Jan Peternelj

Z direktorjem fotografije, Matjažem Mrakom, ki je od maja lansko leto član Združenja filmskih snemalcev Slovenije in tako uradno nosi naziv direktor fotografije, se boste sprehodili skozi proces različnih žanrskih snemanj. Na podlagi lastnih izkušenj bo veliko povedal o 3D prostoru, v katerem se znajdemo s kamero na vsakodnevnem snemanju, pa naj si bo dokumentarizem, plesni film ali igrana serija … Na podlagi videnega se boste pogovarjali o rešitvah znotraj prostorov, s katerimi se je predavatelj soočil skozi različne procese snemanja … seveda pa si lahko do KM ogledate vse do sedaj predvajane dele serije Več po oglasih (link: http://4d.rtvslo.si/arhiv/ve%C4%8D%20po%20oglasih) in tudi sami vprašate po kaki rešitvi (zapomnite si del in vsaj približno minuto). Z veseljem vam bo odgovoril na vaša vprašanja ali vam povedal še kaj več iz ozadja nastajanja …

https://vimeo.com/friendlydocu
Matjaž Mrak ZFS

Opis delavnice

Delavnico bo vodil Milanko Šušković

Tokrat se bomo preizkušali s fotografijo v temnih prostorih, kar je jašek Frančiška več kot odličen. Izkoristili bomo kombinacijo svetlobe in teme in z njo skušali ustvarjati fotografijo.
S seboj prinesite fotografske aparate in stativ.
Robert Zabukovec

Švedščina za začetnike (17.00)

Če vas zanima največji skandinavski jezik in vas je kdaj navdušilo kaj švedskega (npr. Pika Nogavička ali pa Ikea), pridite pogledat na začetno delavnico. Na kratko bomo povedali nekaj stvari o Švedski, se naučili osnovne izgovorjave in poskrbeli, da se boste znali predstaviti. Tisti pa, ki bi od lanskega leta usvojeno znanje radi utrdili, prav tako vabljeni.

Švedščina za nadaljevalce (18.00)
Lanskoletni švedski veterani se lahko prijavite na nadaljevalno delavnico. Začeli bomo, kjer smo lani končali, in se po kratki ponovitvi lanske snovi (če bo potrebna) naučili še nekaj koristnih fraz, ki vam bodo prišle prav, ko odpotujete v Skandinavijo. Prav tako pa sem nam lahko pridružite udeleženci letošnje prve delavnice.

Jaka Čibej

Spoznali se bomo z osnovami filmske in gledališke maske. Starali se bomo,  ustvarili fantazijski lik po trenutnem navdihu,  skratka, zabavali se bomo.

Sama delavnica bi obsegala predvsem javno nastopanje in seveda, kako se primerno vesti na odru in potem pod odrom ali med publiko. Govorili bi seveda tudi o zunanji podobi, ki je seveda pomembna, saj tudi z videzom pokažemo veliko mero spoštovanja do publike.
Na koncu pa bi malo še povedal o tehniki petja in dihanja ter s kom naredil kakšen pevski preizkus.

Žiga Lakner

Le kdo ne pozna Google street viewa? Virtualna resničnost je v zadnjem letu doživela velik razcvet, saj je tudi tehnologija za izdelavo in prikaz postala veliko bolj dostopna posameznikom. V delavnici bomo najprej s pomočjo 360° kamere in stojala posneli najbolj zanimive prostore na poklicni šoli nato pa zmontirali slike skupaj in izdelali virtualni sprehod skozi poklicno šolo podoben temu:

https://app.viar360.com/media?leaf=Wle1FXu1NTvunu8uau3u9uym

Naše delo si bomo na koncu ogledali z virtualnimi očali. S sabo prinesite pametne mobilne telefone, na katerih si namestite aplikaciji Google street view in LG 360 Cam Manager

Delavnica je omejena na 10 oseb, zato pohiti s prijavo.

Nejc Grošelj

IMG_1903Vas zanima kaj so polimeri? Zakaj so materiali 21. stoletja? Vse to in še več boste izvedeli na delavnici, ki jo organizira Visoka šola za tehnologijo polimerov! Imeli boste priložnost izvajati atraktivne eksperimente in izkusiti zanimive predstavitve o polimernih materialih in tehnologijah! Med drugim se boste preizkusili v sintezi najlona in polivretanske pene. Ne zamudite – zanimivo bo!

_MG_4437Letos bomo na kulinarični delavnici pripravili štiri hode s poudarkom na zimski, predvsem domači hrani. Prvi hod bo zaznamovala zelenjavna rižota, ki ji bodo sledili njoki s pehtranom in zajčkovim polpetom. Sladki del pa bo sestavljal domači jabolčni zavitek,  zaključili pa bomo s finskim poprnjakom, prelit s čokolado in serviran z vanilijevim sladoledom.

Pridite, kulinarični zanesenjaki!

Klavdij Pirih

Dostopnost