Skoči na glavno vsebino

Gimnazija se že 8 let udeležuje Model United Nation, MUN oz. Modela Združenih narodov.  V mesecu aprilu smo bili povabljeni na odlično organiziran MUN v Budimpešti; posebej zadovoljni, da smo bili med 300 izbranimi dijaki,  saj so organizatorji prejeli kar 500 prijav iz različnih koncev sveta.

Model Združenih narodov, MUN, je odlična priložnost postati diplomat za 5 dni,  za mlade iz različnih delov Evrope in tudi izven Evrope.  Mladi diplomati zastopajo interese izbrane države na zasedanjih po komitejih, povzetih iz OZN: SC, FAO, UNEP, ECOSOC, ECOFIN, DISEC,itd..  Poskušajo najti smiselne in za vse sprejemljive rešitve za globalne probleme sveta danes.  Med zanimivejšimi temami so bile: vprašanje lastništva nad otoki  Južnokitajskega morja, trgovina z ljudmi, mikrofinanciranje, enakopravnost spolov do šolanja, ohranitev gozdov v državah v razvoju, računalniško hekerstvo in dostopnost do interneta na podeželju v razvijajočih državah.  Zadnji dan MUN-a zaseda generalna skupščina in z glasovanjem potrjuje (ali pa tudi ne) resolucije, ki so bile sprejete in napisane po posameznih komitejih.

Popoldanski in večerni čas sta namenjena druženju mladih. Z medsebojnim druženjem lahko spoznavajo drugačne kulture, jezike in običaje.  Ni razlik od kje si, kaj si… mlade druži isti cilj, doseči 17 ciljev trajnostnega razvoja, ki jih je postavila OZN do leta 2030!

Dostopnost