Skoči na glavno vsebino

V Galeriji Nikolaja Pirnata na gradu Gewerkenegg v Idriji so sinoči odprli razstavo mladih likovnih umetnikov, ki so v preteklem letu ustvarjali v duhu razsvetljenskega znanstvenika Janeza Antona Scopolija. Razstava je nastala v sodelovanju Gimnazije Jurija Vege Idrija z Mestnim muzejem Idrija in v okviru projektov Erasmus+ Steps 2030 ter SKUM.

Scopolijeva tema je nekakšen duhovni podaljšek lanskega Kulturnega maratona, saj je bil takrat osrednji dogodek odprtje razstave fresk na lehnjaku, ki ga je odprl predsednik države Borut Pahor. V nadaljevanju šolskega leta so gimnazijci tako kot fresko tudi botanično risbo ustvarjali pod mentorstvom freskantke in slikarke Maje Šubic, potomke znane družine Šubic iz Poljanske doline. Od tod pa izvira tudi mentor stripa Martin Ramoveš, ki je med jesenskimi počitnicami dijake vodil na delavnicah stripa. Z njim so ustvarili štiri zgodbe o Scopoliju, o katerem jih je uvodoma podučila Ivica Kavčič. Knjižica »Scopoli v stripu« bo ob pomoči TIC Idrija izšla šele 31. januarja na VIII. Kulturnem maratonu na Gimnaziji Jurija Vege Idrija, zato so na razstavi za okus prisotni le štirje detajli iz celote. Ob vseh omenjenih likovnih stvaritvah so prispevali svoje tudi fotografi, ki so pod mentorstvom fotografa Nejca Menarda zasledovali skupno idejo. Z njo je profesorica Irma Gnezda nagovorila tudi dijake 1. a razreda, ki so v skulpturah iz žice »Scopoli in jaz« na mladostno živahen in igriv način izrazili pogled na idrijskega rudniškega zdravnika in botanika. Prav tako pa so iz žice v preteklem šolskem letu pri predmetu likovno snovanje izdelovali botanične rože učenci Osnovne šole Idrija ob mentorstvu Irme Gnezda. In tako se je nabrala zajetna likovna bera, ki jo je po prostoru igrivo razporedil arhitekt Miro Božič ob asistenci profesorice Irme Gnezda in kustosa Mihe Kosmača.

Kot je sinoči povedala direktorica muzeja Ivana Leskovec, je razstava pravi uvod v živahno, mladostno navdihujoče praznično vzdušje. V tem duhu je bil tudi kratek kulturni program dijakov Gimnazije Jurija Vege Idrija.

Dostopnost