Skoči na glavno vsebino

Na današnji dan, 18. 8. 1900, pred natanko 120 leti, so idrijski mestni možje ob trdni podpori Rudnika in župana Dragotina Lapajneta sklenili ustanoviti prvo slovensko realko. Imeli so vizijo in bili odločeni otrokom rudarskih družin omogočiti boljše izobraževanje, kot ga je nudila tedanja oblast. S pregovorno iznajdljivostjo in spretno diplomacijo so dosegli, da bo pouk v šoli stekel v pretežno slovenskem jeziku. To pa je pomenilo uresničitev tristoletnih sanj o ustanovitvi srednje šole v Idriji.

Sklep je sprva predvidel štiriletno nižjo realko, ki je po prvih štirih letih prerasla v popolno sedemletno realko. V zgolj letu dni so občinski možje zbrali vse potrebno za njeno delovanje: od finančnih sredstev za plače, učiteljskega kadra, do prostorskih zmogljivosti. Istočasno so začeli s postopki za izgradnjo realčne stavbe, ki je s telovadnico in sodobno opremljenimi učilnicami že po dveh letih  (1903) odprla mladim svoja vrata.

Leto 1901 pomeni uradno letnico ustanovitve realke, ko je šola leto dni po sklepu o ustanovitvi že sprejela prve dijake. Tako bomo v letu, ki je pred nami, z različnimi dogodki poskušali dostojno obeležiti 120-letnico ustanovitve prve slovenske realke, ki je dvignila raven življenja v Idriji in jo v odnosu do izobrazbe trajno zaznamovala in z Idrijo tudi slovensko šolstvo.

Zgledni tradiciji želimo slediti in jo nadgraditi, v jubilejnem letu 2020/21 še posebej zavzeto!

Karmen Vidmar

Dostopnost