Skoči na glavno vsebino

Z načelom našega izbirnega predmeta BRSST – Be The Reason Someone Smiles Today smo to leto opravili že veliko ekskurzij, zato smo dijaki predmeta o naših spoznanjih nekaj napisali.

Pri eni izmed prvih ur je k nam prišla socialna delavka iz Centra za psihološko svetovanje Posvet v Idriji. Posvet je center za psihološko svetovanje, ki ima poslovalnice po celi Sloveniji, v nekaterih krajih tudi za mladoletnike in to so Idrija, Kranj, Ljubljana, Celje, Zagorje ob Savi, Portorožu in Slovenj Gradec. Če se želimo pogovoriti preko telefona lahko pokličemo na njihovo telefonsko številko. Svetovanje je brezplačno za vse, obiščemo jih lahko s partnerjem ali pa z družino, tako se bomo skupaj pogovorili z usposobljenimi svetovalci. Centri za psihološko svetovanje so potrebni, saj kdaj ni dovolj le prijatelj ali starš, ampak potrebujemo profesionalno in strokovno pomoč.

Dne 23. 10. 2023 smo se odpravili na obisk nevladne organizacije Kralji ulice in v Mladinski center Bob v Ljubljani. Pri Kraljih ulice smo poizvedeli o delovanju organizacije in hkrati slišali nekaj zgodb od izkušenj samih judi tam. V mladinskem centru pa smo se pogovarjali z organizatorji o namenu organizacije in komu je namenjena.

 

V ponedeljek 6. 11. in. 27. 11. smo se skupaj z Mladinskim centrom Idrija pogovarjali o ranljivih skupinah. Prebrali smo nekaj zgodb mladostnikov z raznimi problemi in se poskušali poistovetiti z njimi. Potem smo izdelali plakate, na katerih smo napisali kakšni so njihovi problemi in kako bi jih lahko rešili. Drugi ponedeljek pa smo se po večini ukvarjali s pripravo projekta v sklopu Evropske solidarnostne službe. Naučili smo se tudi kako ustvariti projekt in po katerih pravilih ga moraš ustvarjati. V skupinah smo naredili osnutke za projekte, ki bi jih lahko izvedli. Na koncu smo se odločili za projekt o gibalno oviranih osebah.

Odpravili smo se tudi v Dom upokojencev starejših občanov Idrija. Že takoj ob prihodu nas je nadvse

odprto in prijazno sprejela gospa, ki v domu deluje kot delovna terapevtka. Čakala nas je pogostitev, kot da bi obiskali svoje babice, sok, piškoti in kavica :). V domu smo spoznali več starostnikov iz različnih krajev, mnogi med njimi so tudi bivši dijaki naše Gimnazije Jurija Vege Idrija. Našega obiska so se razveselili in z nami delili prigode srednješolskih let. Strinjali so se, da matematika zahteva svoj čas, našle pa so se tudi izjeme, ki so matematiko imele rade in jim ni povzročala prav nobenih težav. Presenetil nas je podatek, da je večina takratnih dijakov bivala v dijaškem domu v bližini šole. Tudi bivanja v domu so se spominjali polnega zabavnih »lumparij«. Sprehodili smo se po domu, z res lepo atmosfero in svetlimi prostori. Videli smo tako enoposteljne, kot tudi dvoposteljne sobe. Izvedeli smo vse o rožah oziroma kar pravih rastlinjakih, ki jih imajo stanovalke v sobah, spoznali vnuke upokojencev, katerih slik ne manjka v nobeni sobi, mnogi pa so se z veseljem pohvalili s svojimi stvaritvami, npr. gobelini. Upokojenci so nas sprejeli odprtih rok in na nas pustili vtis. Začutili smo preprosto veselje in

sproščenost, ki je verjetno vsem mladim na trenutke primanjkuje. Starejši polni izkušenj, pa se pomena le te močno zavedajo.

 

In nato smo osmega januarja obiskali Varstveno Delovni center Idrija. Z delavcem oz. skrbnikom centra smo si ogledali prostore centra. Spoznali smo različne delovne aktivnosti, ki jih ljudje, ki obiskujejo ta center opravljajo. Izvedeli smo kakšna opravila in kakšne aktivnost, ki se lahko v centru izvajajo.

 

Zapisali dijaki ITS-a BRSST

Dostopnost