Skoči na glavno vsebino

 

  1. PROGRAM ČIPKARSKE ŠOLE IDRIJA ZA OTROKE IN MLADINO

Pouk v šolskem letu 2018/19 je potekal na naslednjih oddelkih: Idrija – učiteljici Aleksandra Pelhan in Dragica Česnik, Spodnja Idrija – učiteljica Dragica Česnik, Cerkno – učiteljica Stana Frelih, Ledine – učiteljica Meta Gregorač, Godovič – učiteljica Stana Frelih, Črni Vrh – učiteljici Anka Jamšek in Stana Frelih, Col – učiteljici Anka Jamšek in Jožica Klanjšček, Podkraj – učiteljica Jožica Klanjšček in Vipava – učiteljica Katarina Mlakar. Risanje vzorcev za klekljanje je poučevala Meta Gregorač na oddelkih v Idriji, Cerknem, Črnem Vrhu, Colu in v Vipavi.  Pouk je obiskovalo 451 otrok, v starosti od 6 do 18 let.  3 učenke in 2 učenca sta za svojo čipko prejelo oznako geografskega porekla IDRIJSKA ČIPKA.

  1. IZOBRAŽEVANJE ZA UČITELJICE KLEKLJANJA

Program profesionalnega usposabljanja Učenje in vrednotenje klekljanjih čipk, ki vsebujejo tehniko klekljanja polpremet, je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport preko javnega razpisa izvajalcev programov uvrstilo v Katalog programov nadaljnjega usposabljanja in izobraževanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju za šolsko leto 2018/19.

Program je bil izveden v pouka prostih dnevih 27., 29. in 30.10.2018.  Poučevala je Stana Frelih; udeležilo se ga je 16 učiteljic, ki poučujejo klekljanje na ČŠI,  krožke klekljanja ali izbirni predmet klekljanje na osnovnih šolah po Sloveniji.

  1. RAZSTAVE
  2. Vsak oddelek programa za otroke in mladino se je predstavil z razstavo čipk na šolah, kjer delujejo ob odprtih dnevih šole ali sorodnih prireditvah.
  3. Razstava »Poglej, kaj znam! 2019« v razstavnem prostoru Čipkarske šole Idrija. Letno razstavo se postavlja vsako leto v juniju. Na razstavi se predstavi izdelke obveznega programa čipkarske šole za otroke in mladino iz enega oddelka ter izdelke po obveznem programu učencev iz vseh oddelkov čipkarske šole. Avtorica razstave je Maja Svetlik. Razstava je zainteresirani javnosti na ogled skozi vse leto.
  4. Razstava UMET_NITKE predstavlja osem različnih likovnih del, ki so nastala v sodelovanju učenk in učencev Čipkarske šole Idrija z uveljavljenimi likovnimi ustvarjalci, ki živijo v krajih, kjer poteka pouk klekljanja. Nande Rupnik, Danilo Jereb, Silva Karim, Svetozar Živković in Lea Lampe Živković, Breda Čuk, Mateja Ocepek, Likovna sekcija Cerkno, David in Polona Ličen so se odzvali povabilu k sodelovanju ter z učenkami in učenci Čipkarske šole Idrija zasnovali, oblikovali ter ustvarili likovna dela, ki razkrivajo čaroben svet prepletov niti, barv, oblik, dimenzij in materialov. Idrijska čipka kot medij na različnih likovnih področjih in tehnikah pripoveduje zgodbo o sodelovanju, izzivih, spoznavanju novega in učenju na kreativen način. Avtorica razstave je Meta Gregorač. Razstava je bila osrednja čipkarska razstava v okviru 38. Festivala idrijske čipke 2019, postavljena v Razstavišču Nikolaja Pirnata v Mestnem muzeju Idrija in odprta za ogled od 14. junija do 1. septembra 2019.
  5. Razstava Samosvoja z idrijsko čipko – je bila v času 38. Festivala idrijske čipke postavljena na Kendovem dvorcu. Razstavljeni so bili izdelki tržnega programa čipkarske šole in fotografije modnih kreacij s čipko, izdelanih v čipkarski šoli Idrija. Avtor fotografij je Robert Zabukovec, avtorica razstave je Maja Svetlik.
  1. IZOBRAŽEVANJA ZA ODRASLE

– Čipkarska šola za odrasle:

    • Čipkarska šola za odrasle Idrija 70 ur, 1 skupini, 13 udeleženk, poučevala je Metka Fortuna.
    • Čipkarska šola za odrasle 35 ur, 1 skupina, 12 udeleženk, poučevala je Katarina Mlakar.
  • Zakonitosti risanja vzorcev za klekljanje 

Izobraževanje je bilo izvedeno 27., 29. in 30. 10. 2018.  Poučevala je Maja Svetlik; udeležilo se                            ga je 8 udeleženk.

– Priložnostne delavnice:

    • Delavnica klekljanja Zasnežena smrekica – novoletna, Idrija, učiteljica Jožica Klanjšček; 1.12.2018, 13 udeleženk.
    • Velikonočna klekljarska delavnica Pomladni metulj, Idrija, učiteljica Dragica Česnik, 6.4.2019, 16 udeleženk.
    • Delavnica FIČ 2019 Košček mene, učiteljici Katarina Mlakar in Jožica Klanjšček, 15.6.2019, 27 udeleženk.
    • Delavnica First steps in Idrija Lace, Idrija, 19.-21. 6. 2019, učiteljica Metka Fortuna, ena udeleženka iz Avstralije in ena udeleženka iz Srbije.
    • Delavnica First steps in Idrija Lace, Idrija, 10.-12. 7. 2019, učiteljica Jožica Klanjšček, dve udeleženki iz ZDA.
  • Strokovna pomoč članicam klekljarskih društev
    • Strokovno pomoč za članice Društva klekljaric idrijske čipke so izvajale: Dragica Česnik v Idriji in Spodnji Idriji; Meta Gregorač v Ledinah; Maja Svetlik v Spodnji Idriji; Anka Jamšek v Črnem Vrhu; Aleksandra Pelhan v Dolah.
    • Strokovno pomoč za članice Klekljarskega društva Marjetica Cerkno je v Cerknem izvajala Stana Frelih.
  • Eksperimentalna klekljarska skupina: 

Vključuje 5 klekljaric iz idrijskega, 4 klekljarice iz drugih slovenskih območij ter eno klekljarico iz Italije. Skupino vodita učiteljici Maja Svetlik in Stana Frelih, ob prostovoljnem sodelovanju zunanje sodelavke, likovnice Silve Menard iz Idrije.

  1. POLETNA ŠOLA KLEKLJANJA

Je bila izvedena s sodelovanju s Centrom šolskih in obšolskih dejavnosti Vojsko, kjer je bila tudi izvedena. Izvajala jo je  učiteljica Katarina Mlakar, od 26. do 29. 6. 2019. Znanje klekljanja je posredovala 14 otrokom.

  1. PROJEKTI, NATEČAJI, MEDNARODNO SODELOVANJE

5.1. NATEČAJI

  • Mednarodni natečaj za najboljšo otroško in mladinsko knjigo z naslovom »Zaklad je tam, kjer so prijatelji«, ki ga razpisuje mestna občina Schwanenstadt v Gornji Avstriji. Sodelovala je učenka programa za otroke in mladino Nika Mravlja. Nika je napisala zgodbico z naslovom Prijateljstvo, prevedla jo je v angleščino, izdelala knjigo, ki jo je dopolnila z avtorskimi čipkami. Njeno delo in trud je nagradila strokovna komisija z odličnim 2. mestom. Nika je sodelovala z mentoricama Majo Sever – profesorica angleščine in nemščine na OŠ Črni Vrh in Anko Jamšek – učiteljico klekljanja.
  • Izvajalec: Tramando tessendo 2019, Italija, natečaj »OP-ART: illusioni ottiche ed effeti 3D«, s skupinskim delom so sodelovale članice eksperimentalne klekljarske skupine in prejele posebno nagrado za odlično izdelane čipke.
  • Izvajalec: The Lace Guild, UK, natečaj: »Discovery!«:
  • Sodelovale so članice eksperimentalne klekljarske skupine:
  • Andra Jereb, Draga Sedej, Mira Guzelj, Milena Kalan Frančeškin, Marija Novak Boškovič – prejele priznanje za odličnost.
  • Liljana Kogovšek – prejela priznanje za odličnost in priznanje za prvo sodelovanje na natečaju.
  • Sodelovali sta učenki programa za otroke in mladino:

Nika Mravlja, učiteljica Anka Jamšek. Prejela je priznanje za odličnost in priznanje za 3D čipko

Nina Bajc, učiteljica Anka Jamšek. Prejela je priznanje za odličnost in priznanje za mlado klekljarico od 12 do 17 let.

  • Izvajalec: Fuselliamo, Italija, natečaj »San Francisco – Golden gate«: sodelovali sta učenki programa za otroke in mladino: Eva Obid, učiteljica Stana Frelih, in Veronika Mikuž, učiteljica Anka Jamšek.

5.2. MEDNARODNO SODELOVANJE

Obisk člana kanadske komisije za UNESCO

Marca 2019 smo poslanstvo in delovanje Čipkarske šole Idrija predstavili gospodu Sébastienu Goupilu, generalnemu sekretarju kanadske komisije za UNESCO, in gospe Marjutki Hafner, direktorici Urada Slovenske nacionalne komisije za UNESCO. Čipkarska šola Idrija je eden od nosilcev enote ”Klekljanje čipk v Sloveniji”, ki je bila novembra 2018 vpisana na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Gospod Goupilu je v knjigo vtisov zapisal, da zdaj razume zakaj je klekljanje čipk vpisano na UNESCO seznam.

Idrijska čipka na Dunaju

V četrtek, 9.maja 2019 je mesto Dunaj ob 30.obletnici prve peš cone v mestu (na začetku ulice Barnabiten v bližini Fritz-Gruenbaumovega trga) le tega nadgradilo s kiparskim vrtom na prostem.

Večmedijska umetnica Eva Petrič že od leta 2012 sodeluje s Čipkarsko šolo Idrija in Majo Svetlik, ki je prva prenesla silhueto njene fotografije sence v vzorec idrijske čipke.

V njem bo do konca meseca oktobra utrip peš cone popestrilo sedem skulptur, med njimi tudi umetniško delo Eve Petrič, Stem Cell Potential Totem, ki s poudarjenim vzorcem idrijske čipke simbolizira povezave med prebivalci dunajskega 6. okraja. Postavljena v senco znamenitega Flakturma v 6. okraju, Stem Cell Potential deluje kot TOTEM številnih, pogosto tudi nevidnih načinov, ki povezujejo danes zelo multikulturno prebivalstvo tega dunajskega okraja, obenem pa tudi izpostavlja potencial Flakturma, da se z akvarijem, ki zdaj domuje v njem, iz opomnika grozot druge svetovne vojne spremeni v TOTEM, ki slavi življenje.

Razstava ”Idrijska čipka” v Schönseeju v Nemčiji. Na povabilo kulturnega centra Bavaria Bohemia (CeBB) v Schönseeju v Nemčiji, ki deluje v območju regij Oberfranken, Oberpfalz in Spodnje Bavarske na bavarski strani ter regij Pilsen, Karlovy vary in Južne Češke na češki strani sta  gostovali Čipkarska šola Idrija in Mestni muzej Idrija z razstavo “Idrijska čipka”.
Osrednja razstava je bila prav razstava o idrijski čipki, ki zajema pregled izobraževanja in izdelovanja ročno klekljanih čipk na Idrijskem.

Razstavljeni so bili predmeti iz muzejske zbirke, Jovankin prt, ki so ga izdelale članice DKIČ, čipke učenk in učencev Čipkarske šole Idrija – od začetkov do mojstrovin, ter področja izobraževanja odraslih – čipkarska šola za odrasle, poučevanje učiteljic klekljanja v društvih in delovanje eksperimentalne skupine. Kot rezultat vlaganja v izobraževanje in kakovost izdelave ročno klekljanje idrijske čipke so bili predstavljeni tudi modni dodatki in kreacije z idrijsko čipko, ki so plod sodelovanja s slovenskimi rokodelci, obrtniki in oblikovalci.

Številni obiskovalci so čestitali za trud, ki ga vlagamo v izobraževanje in vidne rezultate, na kakšen način vključujemo idrijsko čipko v sodoben čas.

  1. TEKMOVANJE IZ ZNANJA KLEKLJANJA

Šolska tekmovanja iz znanja klekljanja so potekala marca 2019 na oddelkih Čipkarske šole Idrija, OŠ Ivana Cankarja Vrhnika, OŠ Železniki, OŠ Ledina Ljubljana, OŠ Žiri, OŠ Sežana, OŠ Marije Vere Kamnik. Skupno je na šolskih tekmovanjih sodelovalo 235 otrok.

Državno tekmovanje iz znanja klekljanja je potekalo v okviru Festivala idrijske čipke 16. 6. 2019 v Idriji. Udeležilo se ga je 152 tekmovalcev v otroških kategorijah in 17 tekmovalk v odraslih kategorijah.

  1. PREVERJANJE NPK klekljar/klekljarica

Preverjanje in potrjevanje nacionalne poklicne kvalifikacije klekljar/klekljarica je potekalo v novembru 2018. Prijavilo se je 5 kandidatk, 4 od njih so prejele certifikat nacionalne poklicne kvalifikacije klekljar/klekljarica.

  1. SODELOVANJE V KONZORCIJU ROKODELSKIH CENTROV SLOVENIJE

Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije združuje 9 rokodelskih centrov, ki se trudimo za ohranjanje, promocijo in uveljavitev rokodelstva v slovenski zakonodaji in izobraževalnem sistemu. Prav zaradi prizadevanj članov Konzorcija je vlada konec leta 2018 imenovala medresorsko delovno skupino, ki deluje pod okriljem Ministrstva za gospodarstvo in vključuje predstavnike ministrstva za gospodarstvo, za kulturo, za delo in za izobraževanje. V maju 2019 smo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani izvedli javno okroglo mizo, na kateri je predstavnica čipkarske šole sodelovala s prispevkom o stanju na področju prenosa znanj rokodelskih veščin.

  1. IDRIJA IZBRANO
    Center za idrijsko dediščino je januarja 2019 prvič podeljeval certifikate odličnosti GEOPARK IDRIJA – IDRIJA IZBRANO. Omenjeni certifikat je prejela tudi Čipkarska šola Idrija za polsten šal z idrijsko čipko, ki smo ga v čipkarski šoli izdelali v sodelovanju z rokodelko Vlasto Lukek – Volnenka ter klekljaricami, ki klekljajo za čipkarsko šolo.
  1. KOORDINACIJA ČIPKARSTVA

Na področju koordinacije čipkarstva v Občini Idrija so potekala naslednje aktivnosti:

Koordinacija in vodenje Odbora za označbo porekla idrijske čipke: v sodelovanju s podjetjem INFRAX je bila nadgrajena aplikacija za vodenje registra klekljaric; revidirani in na novo so bili pripravljeni dokumenti za delo Odbora; izvedena je bila revizija Poslovnika Odbora za označbo porekla idrijske čipke; postopek pridobitve dovoljenja za uporabo oznake geografske označbe ”Idrijska čipka” za 5 klekljaric; podeljeni so bili trije certifikati osnovne stopnje in 5 certifikatov za posamezne čipke za učenke in učence čipkarske šole.

Na področju koordinacije strokovnega odbora Festivala idrijske čipke so potekale naslednje aktivnosti: izvedba igranega uličnega dogodka Rdeča preproga, čipka ni čas v sodelovanju z avtorico koncepta in režiserko Ano Kržišnik Blažica, člani Male gledališke šole Gimnazije Jurija Vege Idrija in člani Dramatičnega društva Idrija; poziv potencialnim izvajalcem strokovnih dogodkov za predložitev predlogov strokovnih dogodkov za 38. festival idrijske čipke; koordinacija izvajalcev strokovnih dogodkov; koordinacija priprave gradiv za promocijo strokovnih dogodkov; priprava poročil strokovnih dogodkov; poziv izvajalcem k pripravi poročil o izvedenih strokovnih dogodkih; priprava zbirnika poročil o izvedenih strokovnih dogodkih; poročanje županu Občine Idrija o izvedenem strokovnem programu 38. Festivala idrijske čipke, ki je potekal od 14. do 16. junija 2019.

Na področju koordinacije sodelovanja Občine Idrija in Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani, Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje: koordinacija in delna izvedba aktivnosti, ki so potekale v sodelovanje NTF in članic Društva klekljaric idrijske čipke.

Na področju koordinacije čipkarstva smo pozvali s sodelovanju ter izbrali najugodnejše izvajalce za oblikovanje in tiskanje nove promocijske brošure Idrijska čipka, ki je namenjena za brezplačno uporabo z namenom obveščati in ozaveščati čim širšo publiko o vrednotah izdelovanja idrijske čipke.

Na vseh področjih koordinacije smo izvajali tudi operativna dela za financiranje dogovorjenih vsebin iz proračunskih postavk, ki jih Občine Idrija za navedena  področja nameni Gimnaziji Jurija Vege Idrija oz. Čipkarski šoli Idrija.

 

Dostopnost