Skoči na glavno vsebino

DSC00349

Med številnimi letošnjimi mednarodnimi izmenjavami na Gimnaziji Jurija Vege Idrija ravnokar poteka izmenjava z japonskimi dijaki, ki so letos jeseni obiskali našo gimnazijo. Trenutno jim vračamo obisk. Delegacijo petih dijakov spremlja poleg ravnatelja Boruta Hvalca še profesorica Klavdija Stepančič, ki na šoli skrbi za številne mednarodne izmenjave.

Zjutraj smo se iz Kyota peljali v Minamato (okrog 600 km) z najhitrejšim vlakom (shinkansen), ki pelje skoraj 300 km na uro. Sprejem pri županu Minamate je potekal v prijateljskem, a za nas tudi formalnem vzdušju. Vsi govorniki smo izrazili zadovoljstvo nad spletenimi vezmi med dvema oddaljenima mestoma in izrazili željo po nadaljnjem sodelovanju. Posebej pomembne so takšne vezi za mlade, ki preko spoznavanja različnih kultur lahko pomembno vplivajo na prijateljstvo med narodi in prispevajo k lepši skupni prihodnosti. Besedo so dobili tudi naši dijaki in posredovali svoje prve vtise. Vse govore so prevajali v japonščino, na veliko zadovoljstvo številnih novinarjev in fotoreporterjev.

Sprejema pri županu se je udeležila tudi veleposlanica Slovenije, gospa Helena Drnovšek, ki smo jo čisto po naključju že pred tem srečali na eni od vmesnih postaj, kar je bilo za vse veselo in prijetno presenečenje. 

fotoutrniki

Iz daljne Japonske ravnatelj Borut Hvalec

Dostopnost