Skoči na glavno vsebino

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v petek obiskal Gimnazijo Jurija Vege Idrija. V okviru VII. kulturnega maratona, ki je letos posvečen razsvetljenskemu znanstveniku Giovanniju Antoniu Scopoliju, si je ogledal ustvarjalne delavnice in imel pogovor z dijakinjami in dijaki. V sklepnem delu obiska je predsednik republike slavnostno odprl razstavo fresk na lehnjaku s Scopolijevimi motivi.

Ob prihodu si je predsednik Pahor v spremstvu dijakov in ravnateljice Karmen Vidmar ogledal popoldanske delavnice, na katerih so dijaki ob pomoči mentorjev pridobivali nova zanimiva znanja. Obiskal je delavnico filmske maske, delavnico japonske kulture skozi pisavo kanji, kulinarično delavnico, delavnico tatujev s podobami Scopolijevih žuželk in delavnico pr’farskih šajblčkov, kjer so se dijaki in njihovi mlajši prijatelji seznanili s kulturno dediščino svojega kraja.

V nadaljevanju obiska se je predsednik republike z dijaki pogovarjal o njihovih poklicnih stremljenjih in načrtih za prihodnost. Strinjali so se, da sta ključni lastnosti posameznika, ki si drzne poseči po zvezdah, vztrajnost in pogum. “Tukaj ne nabirate le znanja, oblikujete se v osebnosti. Spodbujajte svojo intelektualno radovednost,” je mladim dejal predsednik republike. Predsednik republike je v izteku Cankarjevega leta dijakom podaril zbirko kratke proze Ivana Cankarja Podobe iz sanj, trilogijo Cankar v stripu po treh vrhunskih avtorjev in ilustratorjev in inovativno družabno igro Klanec.

Ob zaključku obiska je predsednik republike z Majo Šubic, mentorico razstave, in Tomažem Vencljem, županom Občine Idrija, otvoril razstavo fresk na lehnjaku s Scopolijevimi motivi, ki so jih v letošnjem kulturnem maratonu ustvarili dijaki gimnazije.

Dostopnost