Skoči na glavno vsebino

V petek, 2. februarja, so prvošolce GJV Idrija obiskali vrstniki iz Trsta, pripadniki slovenske manjšine,  dijaki Liceja Franceta Prešerna. Tokratna narodna izmenjava je imela sicer majhno število udeležencev: 13 iz obeh prvih letnikov GJV,  program gimnazija,  in 7 s tržaške šole. Sprva naj bi prišlo 10 gostov, a so zaradi drugih obveznosti in bolezni manjkali kar trije. Vsekakor pa ima butično število udeležencev veliko prednost, saj  so se vrstniki hitreje in močneje povezali.

Po prihodu gostov so  naši dijaki pripravili kratek, a živahen kulturni program in jih pogostili s pecivom, ki so ga sami spekli. Nato so mladi Tržačani v močnem sneženju v obliki orientacije spoznali znamenitosti Idrije. Sledil je obisk Mestnega muzeja Idrija. Po njem je vse udeležence vodil tretješolec  Cene Skrt, ki je navdušil s svojo razgledanostjo in retoričnimi sposobnostmi.  Dijaki so mu z zanimanjem sledili. Popoldne so se udeleženci lahko odločali med tremi delavnicami: pripravo žlikrofov, fotografsko delavnico in delavnico improvizacije. Največ se jih je odločilo za pripravo najbolj znane idrijske jedi.  Tri kulinarične mojstrice, članice Društva klekljaric idrijske čipke Idrija,  so poskrbele za  testo in polnilo, udeleženci pa so pod njihovim vodstvom pridno oblikovali kroglice, jih polagali na testo, jih spretno zaviijali  in oblikovali žlikrofe. Skupina fotografov, ki jo je vodil tretješolec Maks Brus, se je poskušala s fotografiranjem objektov iz različnih zornih kotov. Bilo je zanimivo opazovati, kako se je vsak od nadebudnih fotografov  zbrano in tiho posvečal  lovljenju podob in se občasno posvetoval z mentorjem.  Drugošolca  Kristiana Mazzinija smo povabili, da je manjši skupini približal različne tehnike gledališke improvizacije. Proces osvajanja tehnik je bil razgiban in privlačen.  Odziv vseh udeležencev v delavnicah je bil odličen. Pri izbiri mentorjev smo imeli srečno roko!

V soboto, 3. februarja,  je dopoldne sledil obisk  Topilnice. Prepustili so se vodiču Tomažu Bizjaku, ki je s privlačnim vodenjem uspel ves čas ohranjati njihovo pozornost in zadostiti njihovi radovednosti.  Po zasneženi h ulicah so se dijaki odpravili do gimnazijske telovadnice,  kjer so dobro uro preživeli v igranju odbojke.  Tu sta za postavitev mreže in dober potek tekme spet skrbeli dijakinji GJV,  drugošolka Pia Brelih  in četrtošolka Neca Poljanec.

Po kosilu  je sledilo slovo.  Dijaki bodo ohranjali stik preko FB, vsekakor pa bo hitro naokrog novo srečanje, tokrat v Trstu. Profesorici, ki sta spremljali tržaške dijake, sta že predlagali datum v začetku maja.   Takrat se dijakom namesto sprehoda po zasneženih ulicah Idrije obeta sončenje in kopanje na tržaški obali.

Dostopnost